Varatkaa aikaa riisuutumiselle (2016)


laulusarja sopraanolle, viululle ja kitaralle

song cycle for soprano, violin and guitarVaratkaa aikaa riisuutumiselle (2016) on sävelletty vastikään edesmenneen Mirkka Rekolan aforismeihin. Valitsin tekstit, joissa on vahva tunnelataus ja jotka tuntuvat olevan välittömästi läsnä – monimerkityksellisyydessäänkin niissä sanotaan suoraan eikä kierrellä tai kehitellä. Aforismeissa ikään kuin tullaan tilaan, jossa kaikki on olemassa. Sävyt ovat rikkaat mutta riisutut.

Teoksen ovat tilanneet Petri Kumela ja Tuuli Lindeberg ja se on sävelletty Teoston sävellystilaustoimikunnan ja Kordelinin säätiön tuella. Varatkaa aikaa riisuutumiselle (‘Reserve some time for undressing’, 2016) is set to aphorisms by the recently deceased Finnish poet Mirkka Rekola. I chose texts with strong emotional charge and immediate feeling of ‘presence’ – ambiguous yet direct without mince words or elaborations. In these aphorisms, it’s like one arrives into a space where everything exists. Nuancing is simultaneously rich and stripped.

The composition was commissioned by Petri Kumela and Tuuli Lindeberg and it was supported by Teosto Commission Grant and Alfred Kordelin Foundation.I

Varatkaa aikaa riisuutumiselle.


II

Sinä luulet minua niin vahvaksi että kestän sinut.


III

Lintuja lehahtava puu

lintuja

enkö minä muista

yhtä keveitä yhtä nopeita

parvittain

mistä sinä olet kotoisin minussa?

IV

Maailma pakottaa, luita myöten.


V (In memoriam Jouni Kaipainen)

Näet valolla ja kuulet hiljaisuudella. Ja valo on hajaantunut väreiksi ja hiljaisuus ääniksi tänne.